Чи тільки горами цікаві Карпати

Походи в гори, в тому числі в Карпати, є цікавими самі по собі. Це відчуття єдності з природою, чудові краєвиди, унікальна атмосфера спілкування з друзями.

Часто мандруючи тим чи іншим маршрутом, очікуєш побачити щось особливе, неймовірне, що б здивувало, вразило.

Ми підготували огляд цікавинок, за якими найбільше “полюють” туристи у своїх піших походах чи веломандрівках. Карпати ваблять до себе, Карпати кличуть…

Ознайомлення з побутом та культурою місцевих мешканців – гуцулів

Споконвічні жителі Карпат гуцули зберігають свої давні традиції. Ознайомлення з місцевими традиціями та звичаями може стати невід’ємною частиною вашого маршруту. В селах та містах поряд з туристичними стежками розміщені музеї різних напрямків. В кожному селі є церква, яка є прекрасним місцем для вивчення традицій. В більшості випадків самі церкви є зразками давньої традиційної архітектури.

До вашої уваги один з цікавих музеїв на нашій інтерактивній карті.

Мальовничі карпатські озера

Туристів ваблять не тільки гори в Карпатах, а популярністю користуються і відвідини гірських озер. Багато маршрутів, як маркованих так і “протоптаних”, пролягають біля озер. Часто мандрівники Карпатами планують привал біля одного з таких озер, щоб відчути природну силу, енергію. А ще це так романтично! Дехто навіть мріє скупатися в одному з карпатських озер або й у всіх!

Існує біля 20-ти озер у Карпатах. Вони всі невеликого розміру. У нашому каталозі місць в Карпатах є окремий розділ з переліком озер. Для кожного озера відображені маршрути, які проходять поряд з ним.

Озеро Несамовите

Захоплюючі гірські водоспади

Крім озер особливу цікавість викликають також водоспади в Карпатах. Часто водоспади стають популярними туристичними місцями для одноденної екскурсії. В місцях, де до водоспаду є доступ на автомобілі, бувають сотні і навіть тисячі людей за день. Біля таких водоспадів інколи доводиться вистоювати в черзі, щоб сфотографуватися. Наприклад, водоспад Шипіт чи водоспад Гук.

Для піших туристів водоспади так само є цікавими для відвідування. Часто маршрути прокладаються так, щоб не оминути всі доступні великі і маленькі водоспади.

У нашому каталозі є і перелік карпатських водоспадів з описами, фотографіями та маршрутами.

Водоспад Гук женецький

Містичні камені та скелі

Особливу увагу туристів привертають різного роду скелі, великі камені, особливо якщо вони пов’язані з давніми переказами, легендами. Таких об’єктів у Карпатах не надто багато. Самі Карпати не є скелястими горами. Може тому кожен великий камінь чи скеля привертають до себе увагу.

Деякі подібні місця вкриті легендами про особливу роль в якомусь давньому релігійному ритуалі. Зокрема, Терношорська Лада. Виявляється, іноді такі легенди придумують самі туристи.

Ми не створювали окремого розділу для таких природних утворень, але їх не важко знайти у каталозі місць і на карті по фільтру “Цікаве місце”.

Серед популярних місць є Писаний Камінь, Урочище Пекло, Тустань, Скелі Довбуша, Скелі Довбуша (Яремче), Угорське каміння

Скеля на вершині гори Котел біля Микуличина

Військово-історичні місця

В Карпатах є достатньо цікавих історичних місць. Особливо приваблює місцевість, якої стосуються події обох світових воєн та історії УПА.

В різних місцях Карпат збереглися залишки бойових укріплень, побудованих австрійською армією під час війни 1914-1918 років. Наприклад, руїни біля гори Сивуля. Крім укріплень увагу привертають місця військових поховань, як от містичний австрійський цвинтар біля Говерли.

Стосовно Другої світової війни, то зацікавити вас можуть місця катастроф військових літаків.

Помережані Карпати і повстанськими стежками, розкривають нам історію УПА. Про такі місця написано в нашій статті Криївки УПА на карті Карпат

Залишки австрійських укріплень Першої світової війни біля гори Сивуля

Гастрономічні польові дослідження

Поїсти чогось смачненького та особливого в поході – це ще один бонус мандрівникам Карпатами. На полонинах можна знайти сироварні. В деяких з них продають свої продукти з коров’ячого чи овечого молока всім охочим. Це може бути бринза, вурда, різні тверді та м’які сири, масло. Ось одна з таких сироварень на нашій карті.

Крім цього, в Карпатах можна знайти смачну їжу просто під ногами – це гриби та ягоди. Але перед вживанням добре подумайте і переконайтеся, чи безпечні вони для вашого здоров’я. Особливо це стосується грибів.

Скуштувати зірвані з кущів чорниці – неймовірна насолода!

Сир на полонині

Отже, Карпати привабливі не тільки горами. Вибирайте за смаком та вподобаннями!



P.S. Не забудьте підписатися на наші оновлення у Facebook, щоб знати коли вийдуть нові версії мобільного додатку. Для цього вподобайте нашу Facebook сторінку!
І приєднуйтеся до нашої групи, там ми спілкуємося про Карпати!

Мобільний додаток для android телефонів "В Похід Карпатами"

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *