Місця катастроф літаків у Карпатах

Гори Карпати манять до себе туристів чудовими пейзажами. Природа щедро обдарувала нас своїми красотами. А чи задумувались  ви, що ці мальовничі краєвиди є мовчазними свідками різних історичних подій, неймовірних пригод, прикрих випадків тощо? Для зацікавлених мандрівників гори бережуть багато таємниць. Зокрема, тут змогли зберегтися деякі цікаві історичні артефакти. До них відносяться і залишки літаків, які розбилися в наших Карпатах.

Любителям історії та авіації відомо більш як 50 фактів аварій літаків в Карпатах! Переважно вони стосуються подій Другої світової війни. Є записи і про Першу світову війну, але їх незначна кількість.  А також добре відомі випадки аварій військових літаків повоєнного періоду. Інцидентів з цивільними літаками в цьому регіоні не було.

Мандруючи Карпатами, радимо включати ці місця в свої маршрути. До них, зазвичай, не просто дібратися. Там, де було легко, вже давно не залишилося ніяких слідів…

Але знаю людей, які відправляються в похід саме для того, щоб знайти рештки одного з літаків.

Катастрофа МіГ-23м на хребті Аршиця

Напевно, найвідомішим випадком є катастрофа 1983 року на хребті Аршиця, біля вершини Горган-Ілемський . Всі фото даного епізоду взято на сторінці https://victour.io.ua/s94331/zvezda_sverknuvshaya_v_karpatah

Цитата з Вікіпедії:

Близько години дня 12 жовтня 1983 р. у хребет Аршиця в районі гори Ґорґан Ілемський врізався військовий літак повітряних сил СРСР МіГ-23м. За штурвалом літака Мукачівського 92-го винищувального авіаполку був заступник командира 2-ї ескадрильї військовий льотчик першого класу майор Уралов Володимир Олексійович. За підтвердженими даними причиною катастрофи стала помилка диспетчера, який дав наказ при виконанні навчального польоту зайняти висоту 1500 метрів. Висота хребта, де сталася авіакатастрофа, 1587 м. За кількасот метрів від місця катастрофи був установлений пам’ятний знак. Згодом вандали його знищили. У 2010 р. пам’ятник відновлено.

Карта місця катастрофи та опис об’єкту на нашій карті туристичних місць.

Німецький Юнкерс 88 під Яйком-Ілемським

Катастрофа сталася в 1943 або 1944 році під горою Яйко-Ілемське. Відомо, що це був літак Юнкерс 88. Вивчаючи залишки літака, ентузіасти встановили, що він зазнав аварії внаслідок обстрілу. Можливо, з іншого літака або з землі.

В інтернеті доступні світлини залишків літака. Ймовірно, вперше фотозвіт з’явився у блозі https://victour.io.ua/album752777 . З того часу місце аварії відвідало багато “туристів”, внаслідок чого більшість деталей зникли. Частини літака є популярним сувеніром.

Ось як виглядали літаки такого типу:  

На нашій карті цікавих місць позначено місце падіння цього літака.

Інший Юнкерс під Медвежиком

В інтернеті також є згадки про інший розбитий Юнкерс (Юнкерс-52?) під горою Медвежик, теж в Горганах.

Фотографії з місця катастрофи відсутні. Але є свідчення як місцевих жителів, так і мандрівників, що залишки літака все ще розкидані на схилі гори.

За інформацією з різних джерел відомо, що в момент падіння на борту літака перебували німецькі військові високопосадовці. Ніхто з них не залишився живим.

Приблизне місце аварії. До речі, це близько до Буковеля. Кілька годин пішки – і ви на місці.

Інші відомі інциденти та факти про аварії літаків

  • з німецьких документів відомо про 23 аварії Юнкерса в Карпатах. Знайдено залишки 5-и;
  • партизани Ковпака збили “мессер” і “штьорх”. Інформації про місця падіння немає;
  • розповідають про знайдені залишки польського літака Плз 23, але місця аварії вказати не можуть;
  • декілька джерел повідомляють про рештки літака біля гори Синячка в районі міста Яремче

Якщо ви плануєте відвідати ці місця, скористайтеся нашим мобільним додатком, щоб спланувати свій похідний маршрут та орієнтуватися на місцевості.



Ви можете допомогти розвивати цей проєкт. Найпростіше, що ви можете зробити це підписатися на канали та сторінки в соціальних мережах

Встановіть мобільний додаток для подорожей Карпатами

3 коментарі до “Місця катастроф літаків у Карпатах”

  1. Був в тих місцях. На жаль все вже розтягнули. І слідів від літака як на фото немає. Одне розчарування…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *