Форум •    •   2105
  •     Roman Gelembjuk   •   2021, 2 березня, 19:35

Хто має оплачувати роботу рятувальників у Карпатах?

Багато з нас спостерігали за драматичними подіями на Боржаві в останні тижні. Десятки рятувальників більше десяти днів шукають лижника, який заблудився. Очевидно, що такі пошуки коштують грошей. У фейсбуці навіть були пости про збір грошей на лижі для рятувальника, бо він свої поламав під час цих пошуків. Наша держава поки не може забезпечити хороше фінансування для таких ситуацій. Повно новин про те, як когось зносять з гір бо він ногу зламав, або просто втомився. Коли рятувальники отримують за це копійки, то обідно за них. Але і не хочеться, щоб податки забагато витрачалися на такі штуки. Які ваші думки про це? Який підхід оптимальний? Як на мене можна розглянути варіант з страхівкою для мандрівників. Ідеш у гори, оплачуєш стахівку за кожен день. Зимою дорожче, літом дешевше. Думаю десь 40 грн за день мало би бути нормально. Якщо в тебе проблеми, то страхова профінансує роботу рятувальників. А якщо ти забив на страховку, пожалів 40 грн, то тебе і рятувати не будуть. Чому хтось інший буде за тебе платити? Давайте обговоримо цю тему ?
20 коментарів
 
Лише зареєстровані користувачі можуть додавати коментарі у форум
Ввійти або Зареєструватися
Филимонов Олег
13 лютого, 18:23
Який жах... Добре, що в бізнесі такого нема.
Александр
2021, 10 вересня, 16:07
Мне "нравятся" как бизнессмены швыряются фразами "я плачу налоги". Налоги всегда беруться с работников работающих на бизнессменов. Просто собираются через бизнессменов причем 2х или даже 3х кратно если по честному. Что касается Страховок. Страховые кампании по существу имеют банковскую структуру: собирают деньги с большинства, чтоб заплатить меньшинству ну и про себя дорогих не забыть. Т.е. Паразитарна. И сделают все, чтобы не платить. Считаю что содержать и оплачивать службы спасателей должно государство. И чем лучше государство тем лучше и обеспеченнее работа служб. В нашем царстве пожалуй логичнее создание либо частной либо общественной спасательной службы. Т.е. Если частной то все оплачивает клиент в случае ЧС. Или общественной финансируемой теми кто ходит в горы и понимет, что это может спасти им жизнь. Но тут нужно действительно хорошо постараться, чтобы так всё организовать. У нас в стране с этим беда. А вот в частном бизнессе есть подводный камень: им нужны клиенты, и чем больше тем лучше. Я может быть и вызвал вертолёт, но он должен для начала быть. К слову был в голландии лет 15 назад там таксист говорил, что у них есть вертолётное и стоит оно в 2 раза дороже обычного. Я спросил чего так? Он говорит у нас оплачтивается человеческое время а не бензин. Думаю если бы вызов вертушки стоил как вызвать такси такой проблемы бы не стояло.
Максим Соловйов
2021, 30 квітня, 08:54
Страховка
Roman Bumbu
2021, 22 квітня, 08:41
Колись в 2007, ходив на Ельбрус, звісно страховку вимагали, перевірили ваше спорядження, чи воно відповідає заявленим критеріям. Якщо спорядження не відповідало, пропонували прокатне. Тоді похід на особисту відповідальність. У випадку непередбачених ексцесів, рятувальні служби МНС, надавали допомогу. Думаю, що ви це вже знаєте. Пропоную у нас теж саме. Звичайно якщо турист за особистою недбалістю створив небезпеку, або потрапив в небезпеку, потрібно, можливо штрафувати таких. До прикладу: в нетверезому стані вів групу, завів на карниз, який обвалився, все обійшлося добре, але рятувальники виїжджали, оштрафувати винуватця. Реєстрацію в рятувальних службах однозначно, на єдиний номер, якийсь 0800..... Тоді буде зрозуміло хто і куди йшов, що робив і куди вийшов.
Den Belitskiy
2021, 22 квітня, 05:11
Дуже сумно що доводиться взагалі говорити на таку тему. На мою думку має платити держава. Утримувати рятувальників, забезпечувати всім необхідним, технікою, тощо. При чому дуже щедро винагороджувати їх. А коли рятують або знаходять людей, оплачувати ще більше. Дуже огидно що людське життя ні за що не рахується, а вони виконують дуже важливу і неоціненну роботу. Ліси вирізати і збувати за кордон за шалені гроші нічого не заважає. А платити рятувальникам немає з чого. Шкода що в нас все так побудовано. Спасіння утопаючих, справа самих утопаючих Для прикладу всусідній Польші рятувальники оснащені всією необхідною технікою, проходять жорсткий відбір і тренування, мають гелікоптер, який БЕЗКОШТОВНО доставляє і здійснює спецоперації для потерпілих. В сусідній Словаччині за це доведеться заплатити (за послуги гелікоптера)
Roman Gelembjuk
2021, 22 квітня, 05:26
Я не можу погодитися з цим на 100%. Рятувальники в горах основному рятують туристів, які пішли туди добровільно і часто з нехтуванням правил. Ми можемо допустити, що рятувальники мусять врятувати того, з ким сталася неочікувана біда . Але турист, який зимою йде на високогір'я без належної підготовки це інша справа. Чому платники податків мають фінансувати такі ситуації? Вже давно винайдена така річ як страховка. Немає державних грошей, є тільки гроші платників податків. І получається , що платник податків, який в гори ніколи не ходив має заплатити за порятунок безвідповідального туриста (звичайно біда стається і з відповідальними туристами також)
Den Belitskiy
2021, 22 квітня, 05:47
То окрема розмова) Я і не вважаю що мають платити за все підприємці. В тому то і справа, що в державі як такої одиниці як рятувальники толком немає, все на добровільній основі і на волонтерах. В нас скрізь хочуть обдерти підприємців. В ідеалі так не має бути, але на даний час маємо що маємо. Я не проти платити кошти за благоустрій і страховку для рятувальників, якщо це зроблять розумно, і ці кошти будуть іти за призначенням, а не просто ще один спосіб збити додатково грошей незрозуміло за що
Roman Gelembjuk
2021, 22 квітня, 05:53
Я маю на увазі, самі мандрівники могли би оформляти страховку. І у випадку якоїсь ситуації страхова оплачувала би рятувальну операцію. Ідеш зимою в похід купи страховку за 100 грн. І страхова заплатить рятувальникам якщо треба допомога тобі
Den Belitskiy
2021, 22 квітня, 06:00
Я Вас зрозумів що маєте на увазі, я говорю не від обуреної особи підприємця, а як раз висловлюю свою думку як мандрівник. Без проблем заплачу кошти, якщо все буде нормально налаштовано, і я знатиму що ці кошти використовуються за призначенням, навіть більше, згоден був би платити за вхід, утилізацію сміття, за маркування маршрутів, і їх благоустрій
Den Belitskiy
2021, 21 квітня, 19:07
Не зовсім по темі але частково. Може бути корисно. Є такий додаток sos, який відправляє смс з координатами на обрані номери. Так можна проінформувати близьких і рятувальників, працює по gps, можливо прикрутите щось подібне в свій додаток
Oleh Oleh
2021, 8 березня, 12:36
Оптимальний підхід. Літні карпати не трогаєм. (Аварія - визвав рятувальників - знесли, поїхали до села/міста в лікарня. Потім перерахували їм 200-500грн за спаси (якщо людина добра, має із чого і т.п. Альтернатива - страхівка. 25-40грн/день. Із чітким описом хто що отримує). Зимові гори. Тут розрізняєм комерцію та не комерцію. Бажано мати страхівки, 40-60грн/день, щоб якщо щось - покривала страхова. А якщо спаси і страхівки нема - покриває той, кого спасають. Якщо комерція - покриває керівник групи! І знову ж, треба сюда поставити різні штатні та нештатні ситуації. Наприклад, травма-спуск - одна сума, пошук 2-3 сутки інші суми. Але потрібно встановити верню планку, неважно скільки витратить держава, верня планка скажімо 5тис грн. І це мають зробити самі рятувальники. Вони мають накатати бюджет, скажімо спаси на стежці на Говерлі чи десь в їенях на боці Грофи. Старт - також 200грн. Це так, із одного боку. Із інчого, в чому велика проблема окрім снгіу? - вірно, звязок. Супутниковий тел коштує біля 1000 доларів. І його ніхто купляти не буде. Тому треба якись гпс маячок за 50-100грн, який буде тримати заряд на морозі, і буде 2 функції: получання gps координати і кнопка sos, яка напряму звязана із рятувальниками. нажав - із тобою пробують звязатись, нема звязку - виходять. Але вже не блудять кругами, а точно знають куда іти/їхати. І це був б дуже корисний зимою гаджет.
Roman Gelembjuk
2021, 8 березня, 12:55
так. маячок був би дійсно корисний. лише не знаю чи є такі. щоб міг передати дані без мобільного звязку. може є якісь радіо маяки, без зворотнього звязку
Roman Gelembjuk
2021, 7 березня, 16:24
Ось ще одна історія. Рятувальники надали допомогу групі туристів у горах⤵ 7 березня о 08:15 до Служби порятунку звернулись туристи та повідомили, що вони, в кількості 10 осіб, знаходяться на г. Смотрич та потребують допомоги в супроводі до підніжжя гори. О 08:30 для проведення пошуково-рятувальних робіт було направлено рятувальників поста на г. Піп Іван Явірницького пошуково-рятувального відділення, а о 09:30 для супроводу групи туристів з полонини Смотрич до с. Дземброня додатково було направлено рятувальників Верховинського пошуково-рятувального відділення. О 10:30 рятувальники прибули до групи туристів та розпочали їх супровід до полонини Смотрич. О 13:00 рятувальники супроводили групу туристів до полонини Смотрич, де вони виявили бажання залишитися в будиночку лісника для продовження свого відпочинку.
oleg
2021, 8 березня, 09:36
з таких туристів я би просто штраф брав. Це що вам, "рятувальники по визову"?
Rostik Marushka
2021, 3 березня, 12:08
В 2019 році на Гимбі також зник турист, з Києва, шукали п‘ять діб, знайшли, живий. Відійшов від маркованого маршруту. Було задіяно 50 рятувальників і витрачено наскільки пам‘ятаю 40 тис гривень. Це із сюжету ТСН. Коли його питають, чи будете ви ще раз йти в гори по фрірайду, здивовано відповів звичайно ж так... без жодних докорів сумління і відчуття провини. Держава звичайно ж від нього не вимагає компенсації. Так ось: Перше. До попереднього коментатора oleg. Їм зарплату з чиєї кишені плятять!? Може не з твоєї, але з моєї точно, бо я підприємець і сплачую податки. За ці гроші не рятувальні операції мають проводити, а маркування маршрутів і т.п. Що є зроблено. Чому за його самовпевненість і дурість має платити вся держава!? p.s. я не маю близьких або родичів серед рятувальників, просто говорити що це їхня робота і не говорити про дурість певних «туристів» неправильно. Друге. Для відповідальних туристів і мандрівників немає потреби сплачувати страховку. Справжні туристи дослухаються до рекомендацій рятувальних служб про погодні умови і марковані маршрути. А ці невідповідальні туристи постійно наражають на небезпеку не лише себе, а й інших. Гори - зона підвищеної небезпеки! Коли це вже всі зрозуміють. Третє. Рятувальні служби існують для того щоб рятувати тих хто дійсно в небезпеці не через свою дурість, а через обставини від них не залежні. Четверте. Найважливіше. У таких випадках як цей і подібні держава, має стягувати витрачені кошти з цих туристів. Можливо моя думка не всім сподобаєть, а комі ні, то наведіть контраргументи чому за рятування туристів не мають сплачувати самі туристи p.s. Мова не йде про тих, хто відповідально ставиться до гір і поважає їх, дотримується рекомендацій і зауваг, але в силу тих чи інших обставин їх довелось рятувати! В кінці кінців рятують всіх, і тих і інших, просто деякі з врятованих мають покрити витрати, це буде справедливо. І тоді обговорення не маю сенсу. Просто постійно одне і теж, їм говориш а вони по-своєму!
Roman Gelembjuk
2021, 3 березня, 12:26
Бувають дійсно форс мажорні ситуації. В таких випадках держава може безкоштовно рятувати. але є свідомий ризик, як у випадку фрірайдерів. Мені очевидно, що має бути страхування
іван
2021, 3 березня, 06:00
Є рятувальники волонтера. Вони безплатно помагають шукати
Люблю Карпати
2021, 3 березня, 08:37
Їм фінансова підтримка тоже потрібна.
oleg
2021, 2 березня, 20:04
Рятувальникам зарплату платять. Це їх робота. Хай шукають
Rostik Marushka
2021, 3 березня, 12:14
мда...
 

Ви можете використати мобільний додаток "В Похід Карпатами" щоб працювати з форумом. Ваші обговорення будуть завжди з вами