Скільки вершин Явірників є в Карпатах

Чи знали ви, що у Карпатах є 5 вершин з назвою Явірник, та ще декілька з подібними назвами? І це лише ті, що нанесені на карти.

Можливо, це найбільш популярна назва для гірської вершини в Карпатах.

1. Явірник-Горган (1467). Напевно, найбільш відомий з Явірників. Знаходиться біля популярного Яремче. Через цю вершину проходить декілька туристичних маршрутів з Яремче та інших навколишніх сіл – Татарова, Микуличина і курорту Буковель. На цю вершину є декілька популярних маршрутів. Наприклад: Яремче – Явірник-Горган – Водоспад Пробій або Явірник-Горган з Яремче в Микуличин чи Татарів

Явірник-Горган

2. Недалеко в цьому ж масиві біля Яремче-Микуличина є ще один Явірник – вершина Круглий Явірник (1222). Через нього проходять частина маршрутів на Явірник-Горган.

3. Явірник (1460) на Кострицькому хребті, недалеко від сіл Кривопілля та Бистрець Верховинського району. Популярні маршрути через нього не проходять, але він недалеко від маршрутів по хребту Кострича. Наприклад: Гора Кострич з Кривопільського перевалу.

4. Ще один Явірник (1405) в районі села Синевир та відомого озера Синевир. На карті виглядає так, ніби ця вершина вкрита лісом і маршрутів там немає.

5. Наступний Явірник (1374) є частиною Чорногірського хребта, знаходиться неподалік сіл Явірник та Шибене Верховинського району. Про маршрути невідомо, але судячи з карти, є стежка з села Шибене на цю вершину.

6. Явірник Великий (1120) знаходиться на межі Львівської та Закарпатської областей. Чи є там популярні маршрути, ще не знаємо. Але на карті чітко видно стежки, найближчі населені пункти – Верхнячка (з закарпатського боку) та Опорець (з львівського боку)

7. Явірник (1032) біля села Риків Сколівського району Львівської області. Стежок та маршрутів на карті не видно. Нічого не знаємо про цю вершину.

8. І останній з Явірників та найнижчий – Явірник (1017), майже біля словацького кордону, біля села Руський Мочар на Закарпатті. Якісь стежки на карті видно, але чи є ця вершина цікавою для туристів, невідомо.

Роман Гелемб`юк для сайту “В Похід Карпатами”



P.S. Не забудьте підписатися на наші оновлення у Facebook, щоб знати коли вийдуть нові версії мобільного додатку. Для цього вподобайте нашу Facebook сторінку!
І приєднуйтеся до нашої групи, там ми спілкуємося про Карпати!

Мобільний додаток для android телефонів "В Похід Карпатами"

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *