15 годин назад
Хто якими раціями користується в походах? Чи варто брати щось дороге хорошого бренду, чи можна обійтись чимось бюджетним з китаю?
10 січня, 10:44
Хоча це форум про гори, але інформація може бути корисна, для того хто їде на авто. Дорога, це теж частина подорожі в Карпати.) Є ще автомобільна частота на LPD діапазоні. Використовують водії з портативок, як альтернативу 15му каналу СВ, на якому сидять далекобійники.
433.100мгц. - 2 канал LPD.
Зараз цей канал розвинений слабо. Мало людей мають портативні рації, а якщо і мають, то не знають цієї інформації. Я коли їздив по областях, то рідко кого в ефірі було чути. Думаю хто їде в гори, то сміло можна включати цей канал за кермом. Дальність звязку з авто буде не великою, ще й на ходу. Але звязок чистіший, і менше матюків та флуду, як на СВ діапазоні.
2 січня, 15:50
Ще хочу додати частоту, яку рекомендують використовувати в надзвичайних ситуаціях. На випадок відключення інтернету та мобільного зв'язку, що зараз дуже актуально, дивлячись на ситуацію з блекаутами. Або під час евакуації, мобільна мережа може бути просто перевантажена, як це було в перші дні війни. Тому тримайте 7-й канал PMR (446.08125МГц).
Рація рятує коли всі на одній частоті.
2 січня, 13:00
Вся надія на інших туристів, які беруть з собою в гори портативки. І чим більше таких буде, тим більше шансів когось викликати на допомогу. Головне щоб були всі на 5 каналі lpd або pmr, без субтонів. А в кого дводіапазонні рації, то одразу налаштовуйте дві частоти:
433.175МГц.(5-й канал LPD).
446.05625Мгц.(5-й канал PMR).
Ретранслятори і частоти радіо любителів звісно теж добре знати, але треба враховувати можливості рації та умови використання. Тому, щоб дістати до репітера, просто може не вистачити потужності вашої рації. Або будуть якісь перешкоди. Та й навіть через погоду якісь радіозв'язку може змінюватись на великих дистанціях. А от ті хто в межах кількох кілометрів можуть вас почути і відповісти.
2 січня, 16:08
Є історія про дальність зв'язку коли піднімались на Ігровець. Включив послухати радіолюбительську частоту і в ефілі були якісь переговори. Вирішив послухати довше, і один чоловік назвав свої кординати. Тоді я зрозумів, що він знаходиться за 85км від нашої групи. По його словах, виходив він в ефір із стаціонарної рації потужністю 25вт. і високо піднятою антеною.
Ось вам і радіолюбительський зв'язок. Когось почути можна, але з портативки докричатись на таку відстань дуже складно, або і не можливо. Тому дійсно краще розраховувати на тих, хто поблизу.
30 грудня, 18:41
На цьому форумі все розписано. Інформація за 2015рік, але актуальна.
http://forum.autoua.net/showflat.php?Cat=0&Number=9628687&Main=9598509
30 грудня, 18:39
В Івано-Франківську є ретранслятор, який можна використовувати для проведення зв'язку з Карпатів. Знаходиться на 59 каналі LPD (434.525МГц). Щоб він включився, на портативці ставим субтон на передачу 107,2 Гц.
На даний момент він робочий. На ньому сидять радіо любителі. Якщо рація підтримує LPD діапазон то в критичних ситуаціях можна скористатись цим ретранслятором. Але головне бути на східні частині Карпат, або на якісь вершині з + - прямою видимість на Івано-Франківськ.
29 грудня, 12:55
Перше потрібна популяризація цивільних рацій. В мене багато знайомих, з якими організовуємось в походи, то пара рацій є у мене і ще одного товариша. А всі решту не знають для чого вона потрібна, як нею користуватись, і як себе вести в ефірі. В мене завжди в поході з собою рація на 5 каналах PMR і LPD, то дуже рідко чути переговори, навіть на відкриті місцевості.
Багато туристів просто не розуміють, що це таке і навіщо.
Але, як йшли на Сивулю з Гути, там зв'язок тільки після полонини Рущина пробивається, а я на рацію прийняв радіо любителів, то це вже вже цікавість викликало.
Просуваймо цю ідею в маси. Це цікаво навіть в цілях спілкування з іншими групами туристів для обміну досвідом, пошуком джерела чи місця для ночівлі. Але і життя може врятувати.
28 грудня, 06:42
Вітання!
На цьому сайті описано на яких частотах між собою всякі екстремали і спілкуються
https://compass-tour.com.ua/?m0prm=2&show=616
Акщо прямо вже сталася біда і потрібний зв'язок люблю ціною, тоді виходьте на офіційні частоти радіо любителів.
145.500МГц і 433.500МГц - це офіційні міжнародні визивні радіо любительські частоти.
До яких діапазонів вони належать розказувати нема змісту, тому що використовувати їх без ліцензії і реєстрації заборонено. Заради розваги типу: "є хтось?", "мене чути?" заборонено. Є пені дозволи мовного обміну на цих частотах, і в кращому випадку вас ввічливо попросять звільнити частоту. Хто хоче більше знати чому не можна і як зробити щоб можна, то вся інфа є у відкритому доступі в і.неті.
Хочу наголосити, що виходити в ефір на офіційні частоти, якщо у вас немає ліцензії, можно тільки у випадку, коли дійсно потрібна допомога і є загроза для життя, тільки в цьому випадку нічого не буде, як вже говорили в попередніх повідомленнях.
Радіо любителів є. Вони не моніторять, але часто спілкуються між собою. Не одноразово чув їхні діалоги. І думаю, що коли буде біда і вони вас почують. Це слід поважати.
Всіх благ!
27 грудня, 23:10
Офіційних частот нема як таких. З моїх спостережень то замітив, що для виклику туристи в наших Карпатах використовують 5-й PMR канал (446.05625МГц) І ще давно на якомусь форумі цю інфу прочитав, так шо ніби інфа нормальна. Але цей діапазон підходить для спілкування між групами. Майже на кожному з 8-ми каналів можна когось почути, якщо людний маршрут, але дальність слабенька.
В кращому випадку 4-5км.
Тому дійсно краще LPD1 (433.075МГц) буде краще. Китайські баофенги на ці частоті шкварять далеко. Можна когось гукнути.
2021, 22 червня, 12:04
В цій темі форуму пропоную обрати неофіційну частоту для туристів в Карпатах 433.075МГц, це перший канал LPD діапазону.
Для PMR він буде 446.00625МГц.
2021, 22 червня, 11:49
Читал на одном форуме что есть общевизывной аварийный канал PMR 8 лицензия не требуется. Но туристы практически не берут в горы рацию и об этой функции 8 го канала не знают. Поэтому сомневаюсь что кто то услышит
2021, 22 червня, 11:42
Я перелопатил много информации и такого не нашёл. Всё держится на мобильной связи и регистрации туриста у спасателей. Есть вариант связаться с радиолюбителями через эхо-репитер. Если нет лицензии радиолюбителя то выходить в эфир запрещено. Но! Если есть прямая угроза жизни то можно выйти в эфир на радиолюбительской частоте и запросить помощь. Только в таком случае вам за это ничего не будет. Если есть лицензия то всё и так понятно
2021, 22 червня, 11:49
Ну репітери це звісно гарна тема но дійсно не для широких мас. І звісно мало хто буде мати позивний та буде зареєстрованим. Ну тоді неофіційно будем важати перший канал lpd для туристів в Карпатах :)
При нагоді на формуах та між знайомими просто розповсюджувати саме цю частоту.
Звісно, що біди в горах ніхто не хоче но раз на мільйон щось тай стається і хочеться мати хоч якісь додаткові варіанти звязку.
2021, 22 червня, 11:53
Полностью согласен. Я эту частоту для себя выбрал потому что она немного лучше проходит препятствия чем 446...PMR (Эксперементальным путём)