Forum •    •   3643
  •     oleg   •   2020, 25 Dezember, 14:15

Що не так з Довбушанкою?

Я вже декілька разів читав у фейсбуці що на Довбушанку не можна ходити. Хтось додавав фотографії з довбушанки а йому писали шо туда ходити не можна. тіпа там заповідник. Але у нас багато заповідників. і усюда можна ходити. головне природу не нищити. а на Довбушанці якісь особливий заповідник?
15 Kommentare
 
Nur registrierte Benutzer können Kommentare zum Forum hinzufügen
Anmelden oder Registrieren
Vitalii Tyshchenko
2021, 1 August, 11:07
Був в 2020р.
Roman Doubush
2021, 15 Juli, 04:27
Інформація з фейсбука. Автор допису Maksym Kozub Вирішив написати окремий допис, щоб розставити всі крапки щодо заповідного режиму в районі гори Довбушанка. У сьогоднішньому обговоренні один з учасників дав (я розумію, що з добрими намірами, просто не знаючи, яка ситуація насправді) хибну інформацію: "Колеги, на Довбушанку можна ходити, але у складі екоосвітньої групи... Дзвоніть до офісу заповідника та домовляйтеся". Інший коментар цього ж учасника: "Ми говоримо про екоосвітні стежки, на Довбушанку створена така стежка". Я додзвонився до адміністрації природного заповідника "Горгани" (до речі, якщо хтось туди дзвонитиме, їхній телефон у Надвірній 2-04-80; номерів 2-04-82 й 2-04-83, які наводяться у тому числі й на деяких офіційних сайтах, уже не існує, просто люди не встигли оновити інформацію на тих сайтах). Поспілкувався з працівником заповідника й ділюся отриманою інформацією. На гору Довбушанка не можна ходити ні в супроводі, ні самостійно, ніяк. Натомість у заповіднику є пізнавальна стежка "Греготи Горган", але вона аж ніяк не веде на Довбушанку. Ця стежка є кільцевою, починається й закінчується в селі Максимець, має довжину кілька кілометрів, і на ній є кілька "станцій", тобто місць для зупинки й розповіді, з якимись цікавими природними об'єктами тощо. Для проходження цією стежкою треба писати листа до адміністрації заповідника (не в останній день, але й необхідності щось планувати за півроку немає; чітких строків відповіді мені не назвали, але зрозумів, що, скажімо, за пару тижнів вирішити питання можна). Адміністрація надасть погодження на проходження стежкою і працівника, який супроводжуватиме відвідувачів, розповідатиме і т.д. Якихось тарифів на це як на послугу немає, хоча благодійні внески, звісно, вітаються (наскільки зрозумів, заповідник у ненайлегшій фінансовій ситуації). Але ще раз підкреслюю: ця стежка йде досить далеко від гори Довбушанка, а на Довбушанку _жодних_ екостежок, просвітницьких стежок тощо у заповіднику "Горгани", за інформацією працівника цього заповідника, немає. Тобто ті, хто йде на Довбушанку, не можуть прикриватися навіть тим, що "Ми хоч і йдемо без супроводу, але в принципі це екостежка, екскурсійний маршрут тощо". У мене все.
Віталій Бойко
2021, 6 April, 19:03
Природний заповідник "Горгани" є закритого типу, суто з охоронною і дослідницькою метою працює, є місцем компактного проживання бурого ведмедя. Прохід, проїзд із туристичною, рекреаційною метою заборонено, при перетинанні його меж є знаки заборони руху. Штраф 50 грн. за кожен 1 кілометр проникнення вглиб території.
Maksym Kozub
2021, 15 Juli, 09:53
Десь уже читав подібну інформацію про розмір штрафів, але не знаю, звідки вона взялася. Є два основних нормативно-правових джерела на цю тему. По-перше, це Кодекс України про адміністративні правопорушення. Там у ст. 91 "Порушення правил охорони та використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду" штраф за незаконний проїзд чи прохід "від дев'яти до двадцяти чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів чи без такої". НМДГ — це 17 гривень, тобто штраф від 153 гривень до 408. Ну і є прийнята згідно з Законом України "Про природно-заповідний фонд" постанова Кабміну № 541 від 24 липня 2013 "Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/541-2013-%D0%BF#Text), де читаємо: "ТАКСА для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок проїзду транспорту, прольоту та посадки літальних апаратів ...Проїзд одиниці транспортного засобу (за кожні 100 метрів): мопеда, мотоцикла, моторолера 130 легкового автомобіля, мікроавтобуса, пікапа 208 автобуса, вантажного автомобіля 286 спеціальної важкої транспортної техніки, квадрацикла 365 техніки на гусеничному ходу 443 Проїзд велосипеда, гужового транспорту 52 Прохід сторонньої особи через територію заповідника 52...". Тобто штрафів "за кілометр" нормативно-правові акти не передбачають, а з того, що я навів, випливає, що максимум за незаконний прохід — це 460 гривень (408 гривень штрафу та 52 гривні компенсації шкоди). Ну, ще доведеться сплатити судовий збір (він встановлюється у відсотках від прожиткового мінімуму й цього року становить 454 гривні).
Віталій Івасів
2021, 13 März, 14:54
Не звертайте уваги на ці заборони, мандруйте Карпатами, насолоджуйтесь природою і не забувайте за собою прибирати.
Andrii Demchenko
2021, 7 März, 06:17
сума штрафу?
Roman Gelembjuk
2021, 7 März, 15:27
там якийсь дуже незначний штраф. 50 грн чи щось таке
Андрей Петров
2020, 30 Dezember, 11:09
я был на Довбушанке .
ОксанаВерховинська
2020, 30 Dezember, 11:10
Тоді ти порушник закону!
NadiaNadia
2020, 30 Dezember, 11:18
Не лякайте людей
Borys
2020, 25 Dezember, 17:06
В теорії там можливі лише організовані (працівниками) екскурсії, самостійний вхід заборонено, про що попереджають написи на вході. На практиці - місцеві ходять по гриби та ягоди, кущі чорниці такі ж обскубані, як в інших місцях. Досить багато сміття, як туристичного, накшталт вологих серветок, так і мєсного - бички та пачки від дешевих цигарок і т.п. Ходити чи ні - по закону точно не можна, якщо зустріти лісників - вірогідно буде штраф.
ОксанаВерховинська
2020, 26 Dezember, 06:43
але чому не можна? чому в одні заповідники можна а цей не можна? хто це придумав?
Borys
2020, 26 Dezember, 15:47
Мабуть є якийсь законський закон, який це забороняє. Точно відповісти не можу, але таблички на вході стоять)
NadiaNadia
2020, 30 Dezember, 11:21
У фейсбуці писали про якісь закон для цього конкретного заповідника
Maksym Kozub
2021, 15 Juli, 09:07
Та немає "закону для цього конкретного заповідника", є Закон Україи "Про природно-заповідний фонд України", у якому визначено різні типи заповідників і режим для кожного з них, у тому числі й природні заповідники, а саме таким є заповідник "Ґорґани".
 

Sie können die mobile Anwendung "Wandern Karpaten" verwenden, um mit dem Forum zu arbeiten. Deine Gespräche werden immer bei dir sein